Festlig semmelkrans

Festlig semmelkrans

Av: / Foto: Anette Nilsson
Läckraste fikat i semmeltider! Tål du inte pistaschmandel går det bra att ersätta den med andra sorters mandlar eller nötter.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 75 g smör
    3. 3/4 dl vit sirap
    4. 2 1/2 dl mjölk
    5. 25 g jäst för söta degar
    6. 1 ägg (spara hälften till pensling)
    7. 1/2 tsk nystött kardemumma
    8. 1 krm salt
    9. 7 1/2 dl vetemjöl
  1. Pensling och garnering

    1. 1/2 ägg (den sparade halvan)
    2. 1/2 dl hackad pistaschmandel
    3. florsocker
  2. Fyllning till 1 krans

    1. 1 1/2 dl pistaschmandlar
    2. 1 bittermandel
    3. 3 msk florsocker
    4. 1/2 tsk vaniljsocker
    5. 3 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Rör smör och sirap ljust och poröst.

    2. 2.

      Värm mjölken fingervarm och häll över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ett par matskedar av smörblandningen.

    3. 3.

      Vispa upp ägget lätt och blanda ner hälften i degspadet. Spara resterande till pensling av bullarna. Tillsätt kardemumma och salt.

    4. 4.

      Blanda ner 6 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken cirka 30 minuter.

    5. 5.

      Tillsätt resten av smörblandningen och resten av vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.

    6. 6.

      Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela den i två jämnstora degbitar. Forma varje degbit till en längd och skär den i 10 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar och lägg dem till en krans, på plåt med bakplåtspapper, med cirka 1 cm mellan.

    7. 7.

      Ställ bullarna att jäsa samman, vilket tar cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

    8. 8.

       Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg och strö över hackad pistaschmandel.

    9. 9.

      Grädda kransarna mitt i ugnen 7–8 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna på galler under bakduk.

    10. 10.

      Mal pistaschmandeln och bittermandeln och blanda samman med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt 1 dl av vispgrädden och rör samman till en smidig massa.

    11. 11.

      Vispa den sparade grädden. Skär av ett lock på bullarna och bred mandelsmeten på underdelarna. Spritsa eller klicka på vispgrädden. Lägg på locken och strö över florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?