Festlig köttfärsgratäng

Festlig köttfärsgratäng

Av: / Foto: Hanneke Bonthuis
90 min
4 port
Vardagsgod men festlig gratäng.
Fler recept på:
Budgetmat, Gratäng, Potatis, Vitlök, Tomater
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 500 g köttfärs
    3. 1 st hackad gul lök
    4. 1 msk olja
    5. 1 tsk salt
    6. 2 krm peppar
    7. 1 tsk oregano
    8. 1 tsk basilika
    9. 1 tsk paprikapulver
    10. 1 st vitlöksklyfta
    11. 4 msk tomatpuré
    12. 500 g konserverade tomater
    13. 800 g mjölig potatis
  1. Ostsås

    1. 8 dl mjölk
    2. 4 msk vetemjöl
    3. 4 dl lagrad riven ost
  2. Serveringsförslag

    1. vitkålssallad
    2. cocktaitomater
    3. basilika

Gör så här

    1. 1.

      Stek köttfärs och lök i olja, krydda. Pressa i vitlök. Tillsätt tomatpuré och tomater. Låt sjuda ca 10 min.

    2. 2.

      Sås: Vispa samman 1 dl mjölk och mjölet i en kastrull. Koka upp och tillsätt resten av mjölken. Låt sjuda 5 min. Salta och peppra. Dra kastrullen från plattan och blanda ner hälften av osten.

    3. 3.

      Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Låt potatisen få ett uppkok i saltat vatten. Häll av vattnet och varva köttfärs, potatis och ostsås i en smord ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten.

    4. 4.

      Tillaga längst ner i ugnen ca 1 tim. Täck ev med folie om den får mycket färg.

Fler recept på:
Budgetmat, Gratäng, Potatis, Vitlök, Tomater
Är innehållet i detta recept olämpligt?