Festlig fruktgratäng

Festlig fruktgratäng

Av: / Foto: Erik Karlsson
45 min
4 port
En varm dessert med päron och äpplen - himmelsk god!
Fler recept på:
Efterrätt, Alla Hjärtans Dag, Halloween - skrämmande goda recept, Äpple, Citron
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1–2 äpplen
    3. 1–2 päron
    4. 50 g smör
    5. 3 ägg
    6. 1 dl strösocker
    7. rivet skal & saft av 1 citron
    8. 1 vaniljstång
    9. 250 g ricottaost
    10. 1 dl vispgrädde
    11. ½ dl råsocker

Gör så här

    1. 1.

      Kärna ur och skär äpplen och päron i tunna klyftor. Stek frukten i 30 g smör, vänd om några gånger under tiden.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt citronsaften. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt ricottaost, grädde och citronskal.

    3. 3.

      Smöra ugnsfasta portionsformar med resten av smöret. Varva päron, äpple och ricottakrämen, avsluta med frukt. Strö över socker och tillaga i ugn 20–30 min, eller tills gratängerna fått fin färg och stannat.

Tips från kocken

Ricottaosten går bra att byta mot färskost eller kvarg. Desserten går också bra att göra i en större form, räkna då med att det tar ca 30 min i ugnen.
Är innehållet i detta recept olämpligt?