Festlig fläskfilé med hjärtformad potatis

Festlig fläskfilé med hjärtformad potatis

Av: / Foto: Anders Norrsell
Överraska med en festlig middag till alla hjärtans dag! Här får du tips på hur du gör fina potatishjärtan till kvällens helstekta fläskfilé som serveras med rödvinssås. Smaklig spis!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 600 g fläskfilé
    3. salt och peppar
    4. smör till stekning
  1. Sås

    1. 2 schalottenlökar
    2. 1 msk smör
    3. 1 dl köttbuljong
    4. 2 dl rött vin
    5. 2 msk grönpeppar
    6. 1/2 dl hackad persilja
    7. 2 msk smör, mjukt
    8. 1 msk vetemjöl
  2. Tillbehör

    1. 800 g potatis
    2. 2 msk rapsolja
    3. 1 tsk torkad rosmarin eller 2 msk färsk
    4. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Sås: Skala och hacka schalottenlökarna. Fräs hacket tills det mjuknar i smör i en kastrull. Tillsätt buljong och vin, låt koka samman något. Tillsätt grönpeppar och persilja. Knåda ihop smör och mjöl och vänd ner i såsen som en redning. Låt såsen koka upp.

    2. 2.

      Putsa fläskfilén. Krydda med salt och peppar och bryn filén runt om i smör i stekpanna tills den fått fin färg.

    3. 3.

      Tillbehör: Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor. Tryck ut hjärtan i skivorna med hjälp av ett litet hjärtformat pepparkaksmått. Förväll både hjärtan och potatisring (med hål efter hjärtat) några min i lättsaltat vatten.

    4. 4.

      Häll av vattnet och blanda potatisen med rapsolja och rosmarin i en skål. Vänd om ordentligt så att oljan kommer åt ytorna. Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 35 min. Ställ in fläskfilén efter 15 min och låt den stå kvar i ugnen tills köttet är genomstekt, innertemperaturen ska vara 70°.

    5. 5.

      Skiva upp filén och häll över såsen. Servera med potatisen och salladen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?