Festgratäng

Festgratäng

Av: / Foto: Anders Norrsell, Erik Karlsson
50 min
4 personer
Läcker gratäng med grönpeppar. Hittar du inte inlagd grönpeppar går det lika bra med torkad. Låt den då koka med i såsen ett par minuter.
Annons

Ingredienser

    1. 500–600 g fläskfilé
    2. 1 tsk salt
    3. 1 krm svartpeppar
    4. 4 msk smör
    5. 1 burk kronärtskockshjärtan
    6. 7 st bitar soltorkad tomat
    7. 200 g champinjoner
    8. 100 g färskost
    9. 2 dl vispgrädde
    10. 2 msk fransk senap
    11. 11/2 msk grönpeppar
    12. ca 100 g riven lagrad ost
  1. Garnering

    1. kryddgrönt

Gör så här

    1. 1.

      1. Putsa filén, salta och peppra. Bryn runtom i 2 msk smör. Lägg över i en ugnssäker form och stek färdigt mitt i ugnen i 175 grader, 15–20 minuter. Innertemperaturen ska vara 65–67 grader.

    2. 2.

      2. Låt kronärtskockshjärtana rinna av och dela dem i bitar. Strimla tomatbitarna och spara lite till garnering. Ansa och skär svampen i skivor. Fräs tomat och svamp i resten av smöret i en kastrull. Klicka i färskost, rör ner grädde och senap och koka upp. Hacka grönpepparkornen och vänd ner dem i såsen. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      3. Skär filén i tunna skivor. Varva dem med kronärtskockshjärtana i en smord, ugnssäker form. Ringla såsen över och strö på ost. Öka ugnsvärmen till 225 grader och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera med tomat och kryddgrönt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?