Festfin laxpaj

Festfin laxpaj

Av:
4 portioner
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 125 g smör
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 3 msk iskallt vatten
  2. Fyllning

    1. 500 g varmrökt lax
    2. 150 g sugarsnaps
    3. 2 dl riven ost
    4. 3 dl vispgrädde
    5. 3 ägg
    6. 1 krm salt
    7. 1 krm svartpeppar
  3. Garnering

    1. 200 g färskost
    2. 20 g dil
    3. 1 citron
    4. 100 g skalade räkor
    5. salt och peppar
    6. ugnen 200, 175 grader

Gör så här

    1. 1.

      PAJDEG: Nyp samman smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

    2. 2.

      Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min.

    3. 3.

      FYLLNING: Plocka laxen fri från skinn och ev ben. Fördela den sedan i bitar över pajskalets botten.

    4. 4.

      Skär halva mängden sugarsnaps i centimeterstora bitar och fördela över laxen. Strö över 1dl ost. Vispa grädde , ägg, sallt och peppar. Häll smeten försiktigt i pajen och grädda i 175 grader i 35 min.

    5. 5.

      Ta ut pajen, strö på resterande ost och fördela resterande sugarsnaps ovanpå. Grädda ytterligare ca 10 min, tills ytan fått fin färg. Låt svalna.

    6. 6.

      GARNERING: Mixa färskost och dill till en slät kräm. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa toppar av krämen på pajen. Lägg på räkor och garnera med dill och citron.

Är innehållet i detta recept olämpligt?