Färspaj med squash och bacon

Färspaj med squash och bacon

Av: / Foto: Anders Norrsell
80 min
4 personer
God och matig paj att äta både varm och lätt ljummen. Kan förberedas och värmas.
Fler recept på:
Paj, Tomater, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 150 g smör
    3. 2 msk kallt vatten
  1. Fyllning

    1. 1 st purjolök
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 140 g tärnad bacon
    4. 500 g blandfärs
    5. 3 msk tomatpuré
    6. 1 tsk salt
    7. 1 krm svartpeppar
    8. 1/2 st squash
  2. Äggstanning

    1. 3 st ägg
    2. 2 dl kesella
    3. 2 dl grädde
    4. 1 1/2 dl riven parmesanost
  3. Garnering

    1. kvisttomater

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Nyp ihop mjöl och smör eller använd matberedare Tillsätt vatten och arbeta till en degboll. Svep in i plastfilm och låt vila i kylen ca 20 minuter.

    3. 3.

      Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

    4. 4.

      Ansa och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök blank i lite smör. Tillsätt bacontärningar och låt steka med ett par minuter. Ställ åt sidan.

    5. 5.

      Fräs färsen smulig i lite smör. Tillsätt tomatpuré och rör om. Blanda samman baconfräset med färsen. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet.

    6. 6.

      Vispa ihop äggstanningen. Häll över färsen och peta med gaffel så att allt rinner ner.

    7. 7.

      Skiva squashen tunt och lägg skivorna omlott runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Pajen ska ha stannat helt och fått fin färg.

Fler recept på:
Paj, Tomater, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?