Färsgratäng med smultäcke

Färsgratäng med smultäcke

Av: / Foto: Eva Hildén Smith
45 min
4 portioner
Färsgratängen går snabbt att laga efter en lång dag på jobbet.
Fler recept på:
Bönor, Chili, Tomater, Gratäng, Sallad, Fetaost, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 1 st gul lök
    3. olja till stekning
    4. 500 g lamm- eller nötfärs
    5. Tex-mex-kryddan, se recept nedan
    6. 1 burk krossade tomater, 400 g,
    7. 1 burk kidneybönor, 410 g sköljda och avrunna
    8. 1 burk vita bönor i tomatsås, 400 g
  1. Topping

    1. 100 g smulad fetaost
    2. 2 dl färska brödsmulor
    3. 3–5 st färska rosmarinblad
    4. 2 msk olivolja
  2. Tillbehör

    1. färska örter
    2. sallad
  3. Tex Mex-krydda för 500 g köttfärs

    1. 1 msk chilipulver
    2. 1 msk mald spiskummin
    3. 2 tsk majsstärkelse
    4. 1 tsk kakaopulver
    5. 1 tsk salt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Skala och hacka löken. Fräs den i lite olja cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs tills den får färg, cirka 10 minuter. Strö över tex mex-kryddan och fräs under omrörning cirka 1 minut.

    3. 3.

      Blanda i tomaterna och bönorna. Sjud under lock cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Lägg färsblandningen i en smord ugnsform. Blanda brödsmulor, fetaostsmulor, rosmarinblad och olivolja i en skål.

    5. 5.

      Fördela blandningen över färsen. Gratinera mitt i ugnen cirka 5 minuter, tills toppingen fått fin färg.

    6. 6.

      Garnera med örter och servera med sallad.

Tips från kocken

Använd färdig taco kryddmix så går rätten ännu snabbare att laga.
Fler recept på:
Bönor, Chili, Tomater, Gratäng, Sallad, Fetaost, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?