Färsfylld aubergine

Färsfylld aubergine

Av: / Foto: David Back
50 min
4 personer
Recept på perfekt vardagsrätt - färsfylld aubergine.
Fler recept på:
Nötter, Aubergine, Vitlök, Cashewnötter, Chili, Citron, Fetaost, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 300 g nöt- eller lammfärs
    2. 2 st små auberginer
    3. salt
    4. rapsolja till stekning
    5. 2 tsk rökt paprikapulver
    6. 1 tsk chilipulver
    7. 1 st gul lök
    8. 2 st vitlöksklyftor
    9. 2 dl kalvbuljong
    10. 2 dl tomatjuice
    11. 1 tsk rivet citronskal
    12. salt och peppar
  1. Topping

    1. 1 dl cashewnötter
    2. 50 g fetaost
    3. 2 st gröna chilifrukter, delade och
    4. urkärnade
    5. 2 msk fytande honung
    6. ev lite färska örter

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Dela auberginerna på längden. Strö rikligt med salt över snittytorna. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Bryn färsen i lite rapsolja i en stekpanna och mosa den smulig med en gaffel. Krydda med paprika­ och chilipulver. Blanda ner finhackad lök och vitlök. Fräs någon minut under omrörning.

    3. 3.

      Häll på buljong och tomatjuice, låt koka i 5–8 min. Koka inte bort all vätska.

    4. 4.

      Rosta cashewnötterna i torr panna och hacka dem sedan grovt.

    5. 5.

      Klappa bort salt och vatten från auberginerna med hushållspapper. Stek dem sedan på svag till medelstark värme i ca 7 min.

    6. 6.

      Gröp ur auberginerna men spara ca 1 cm ut till skalet. Finhacka aubergineköttet och blanda ner i färsen. Smaka av färsen med citronskal, salt och peppar.

    7. 7.

      Lägg auberginehalvorna i en eldfast form och fördela färsen i skalen. Strö smulad fetaost över. Lägg en chilihalva på varje aubergine. Toppa med rostade nötter och ringla honung över. Ställ in i 200° varm ugn och tillaga i ca 20 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?