Färsbullar i tomatsås

Färsbullar i tomatsås

Av: / Foto: Eva Hildén Smith
80 min
4 portioner
I färsbullarna finns en smak av både det italienska och det grekiska köket.
Fler recept på:
Sallad, Vitlök, Morot, Tomater, Fetaost
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 500 g nöt- eller blandfärs
    3. 1 tsk salt
    4. nymald svartpeppar
    5. 1 st ägg
    6. 3 msk färskriven parmesanost
    7. 3–4 msk finhackad persilja
    8. 2 pressade vitlöksklyftor
    9. 2–3 msk matolja
    10. ca 300 g okokt pasta
  1. Sås

    1. 2–3 st salladslökar
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 2 st stjälkar selleri eller 1 morot
    4. 3 msk olivolja
    5. 1 st hönsbuljongtärning
    6. 2 msk tomatpuré
    7. 1 burk krossade tomater, 400 g
    8. 1 dl vitt vin
    9. 3 msk hackad persilja
  2. Garnering

    1. 100 g grovsmulad fetaost
    2. färska örter
    3. nymald svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Blanda färs, salt, peppar, ägg, parmesan, persilja och vitlök till en färs. Rulla till valnötsstora köttbullar och lägg dem på ett fat. Täck med plastfilm. Låt stå i kylen cirka 30 minuter.

    2. 2.

      Skiva salladslöken. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem. Ansa och hacka sellerin eller moroten. Fräs alltsammans i oljan cirka 3 minuter.

    3. 3.

      Smula ner buljongtärningen. Blanda i tomatpurén. Tillsätt tomaterna och vinet. Strö över persiljan. Koka upp såsen och sjud under lock cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 200°.

    5. 5.

      Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn köttbullarna i omgångar runtom cirka 3 minuter.

    6. 6.

      Lägg pastan i en smord ugnsform och lägg på färsbullarna. Fördela så- sen över. Gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter.

    7. 7.

      Garnera med smulad fetaost och finstrimlade örter. Peppra.

Fler recept på:
Sallad, Vitlök, Morot, Tomater, Fetaost
Är innehållet i detta recept olämpligt?