Färsbiffar med grönsaker och matvete

Färsbiffar med grönsaker och matvete

Av: / Foto: Peter Kam
50 min
4 portioner
Smakrikt och härligt tuggigt.
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl matvete
    2. 2 gula lökar
    3. 600 g blandfärs
    4. 2 msk dijonsenap
    5. 1 dl grädde Ⓛ
    6. ½ dl ströbröd Ⓛ
    7. 1 ägg
    8. salt och peppar
    9. 2 morötter
    10. raps- eller olivolja till stekning
    11. några kvistar färsk timjan
    12. rivet skal av ½ citron
    13. 2 msk cocktailkapris
    14. salt och peppar
  1. Dressing

    1. 1 äggula
    2. 1 tsk dijonsenap
    3. 1 liten vitlöksklyfta
    4. salt och peppar
    5. 1 dl rapsolja
    6. 1 msk crème fraiche Ⓛ
  2. Till servering

    1. ev saltgurka

Gör så här

    1. 1.

      Koka matvetet enligt paketets anvisningar. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Skala lökarna och riv en av dem. Blanda rivet i färsen med senap, grädde, ströbröd och ägg. Salta och peppra. Forma till bifar.

    3. 3.

      Dressing: Blanda äggula med senap och pressad vitlök i en skål. Salta och peppra. Blanda ner rapsoljan droppvis under ständig omrörning. Avsluta med crème fraiche och vispa dressingen slät.

    4. 4.

      Skala morötterna och skiva dem och den andra löken tunt. Fräs morot och lök tillsammans med matvetet i olja tills de börjar bli mjuka. Smaka av med färsk timjan, citronskal, kapris, salt och peppar.

    5. 5.

      Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter på varje sida. Servera tillsammans med grönsaksblandningen och ringla dressingen över. Några skivor saltgurka passar fint till.

Tips från kocken

Här är dressingen pricken över i. Hyvla gärna grönsakerna på mandolin för att få dem riktigt tunna.
Är innehållet i detta recept olämpligt?