Färs under potatismostäcke

Färs under potatismostäcke

Av: / Foto: Eva Hildén Smith
60 min
4 portioner
Låt potatismoset få en gyllenbrun färg och lägg på lite färska örter vid servering.
Fler recept på:
Vitlök, Potatis, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 st gul lök
    3. 1 st liten squash, ca 200 g
    4. olja till stekning
    5. ca 500 g nöt- eller blandfärs
    6. 1 st hönsbuljongtärning
    7. 2 msk tomatpuré
    8. 1–2 st pressade vitlöksklyftor
    9. 2 dl rödvin
    10. 1 dl vatten
    11. 1 st sats potatismos (se recept)
    12. 1 dl riven ost
  1. Mos

    1. 2-3 msk grädde
    2. 1 st ägg
    3. 2 msk smör
    4. 8-10 st potatisar

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Skala löken och finhacka den. Ansa och finhacka squashen. Fräs löken i lite olja i en gryta. Lägg i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg.

    3. 3.

      Tillsätt smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och squash och fräs under omrörning cirka 3 minuter. Häll i rödvin och vatten. Koka på svag värme cirka 25 minuter.

    4. 4.

      Lägg färsen i en smord ugnsform. Bred moset över som ett lock, strö över osten och gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter.

    5. 5.

      Mos: Skala 8–10 potatisar och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten under lock.

    6. 6.

      Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen och häll på 2–3 msk grädde. Blanda med 1 ägg, tillsätt 2 msk smör, smaka av med salt och peppar och blanda eventuellt i riven ost och lite hackad timjan.

Fler recept på:
Vitlök, Potatis, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?