Falukorvsgratäng med potatismos

Falukorvsgratäng med potatismos

Av: / Foto: Pontus Ferneman
4 port
Sältan från korven gör sig bra ihop med den milda mozzarellaosten och tomaterna. Spritsa gärna potatismoset så blir den här vardagsrätten också en fröjd för ögat!
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 500 g falukorv
    2. 5 tomater
    3. 250 g mozzarellaost
    4. 1 kruka basilika
  1. Potatismos

    1. 1 kg potatis
    2. 1 1/2 dl matlagningsgrädde
    3. 2 msk smör
    4. 1 ägg
    5. salt och peppar
  2. Garnering & servering

    1. basilika
    2. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Skär korv, tomater och mozzarella i drygt ½ cm tjocka skivor. Varva korv, tomat- och mozzarellaskivor i en smord ugnsform med basilikablad mellan.

    3. 3.

      Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Stöt eller pressa den. Värm grädden och låt smöret smälta i den. Blanda ner smör- och gräddblandningen i potatisen och tillsätt ägget. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse med moset.

    4. 4.

      Spritsa moset runt om korven. Tillaga i nedre delen av ugnen tills moset fått fin färg, ca 25 min.

    5. 5.

      Garnera gratängen med basilika och servera gärna en blandad grönsallad till.

Fler recept på:
Svensk husmanskost, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?