Falukorvsgratäng – en lyxig vardagsklassiker!

Falukorvsgratäng – en lyxig vardagsklassiker!

Av: / Foto: Erik Karlsson
4 pers
Falukorv i ugn – en träffsäker succé hos de allra flesta.
Fler recept på:
Svensk husmanskost
Annons

Ingredienser

    1. 1 falukorvsring, ca 800 g
    2. 800 g potatis
    3. 1 dl mjölk
    4. salt, peppar
    5. ca 25 g smör
    6. 2 äpplen
    7. 1 rödlök
    8. 100 g Västerbottensost, riven
    9. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Skala och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Mosa potatisen med smör och mjölk och smaka av med salt och peppar.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    3. 3.

      Lägg korven i en smord, rund ugnsform. Skär snitt i korven med ca 2 cm mellanrum.

    4. 4.

      Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Skala och skiva löken. Fördela lök och äpplen i skårorna på korven.

    5. 5.

      Spritsa eller klicka moset runt omkring korven. Strö över riven ost och ställ formen i nedre del en av ugnen i ca 20 minuter.

    6. 6.

      Klipp över lite färsk timjan vid servering.

Tips från kocken

Tips! Smaksätt gärna moset med t ex ett par msk färskriven pepparrot eller finhackade örter.
Fler recept på:
Svensk husmanskost
Är innehållet i detta recept olämpligt?