Falukorv i ugnen med tomat, ost och äpple

Falukorv i ugnen med tomat, ost och äpple

Av: / Foto: Anders Norrsell
4 pers
En husmansfavorit som går att variera i det oändliga!
Fler recept på:
Svensk husmanskost
Annons

Ingredienser

    1. 800 g falukorv
    2. 3-5 msk valfri senap
    3. 1 rött äpple
    4. 2 dl riven lagrad ost, 
t ex västerbottensost
    5. 250 g cocktailtomater 
eller miniplommontomater
    6. 3 msk grivt hackad basilika
  1. Potatismos:

    1. 1 kg potatis
    2. 2 1/2 dl mjölk, 3 %
    3. 25 g smör
    4. 1 tsk salt
    5. 1 krm vitpeppar
    6. 1/2 dl riven parmesanost
  2. Garnering:

    1. basilika

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Skär skåror i korven utan att skära igenom korven helt. Lägg korven i en smord ugnsform.

    3. 3.

      Klicka lite senap i varje skåra. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor eller klyftor och stick ner i skårorna. Strö ost över korven.

    4. 4.

      Dela tomaterna. Om du använder miniplommontomater ska du dela på längden. Lägg tomaterna i formen och strö basilikan över tomaterna.

    5. 5.

      Tillaga strax under mitten i ugnen tills korven är genomstekt, ca 30 minuter.

    6. 6.

      Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten, 12–15 minuter. Häll av vattnet och stöt potatisen med en 
potatisstöt. Värm mjölk och smör och tillsätt till potatisen. Vispa moset med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt parmesanost, lite i taget, tills moset har lagom konsistens och smakar bra. Smaka av med salt och peppar.

    7. 7.

      Vid servering: Garnera 
med basilika.

Fler recept på:
Svensk husmanskost
Är innehållet i detta recept olämpligt?