Entrecote med bearnaise

Entrecote med bearnaise

Av:
30 min
4 port
Håll såsen varm: Koka upp lite vatten i en kastrull och ta bort från spisen. Ha precis så mycket vatten i kastrullen att du kan sänka ner skålen med den färdiga bearnaisesåsen utan att vattnet svämmar över.
Annons

Ingredienser

    1. 800 g entrecote
    2. 4 msk smör
    3. salt
    4. peppar
    5. 300 g grönsallad
  1. Bearnaise

    1. 4 äggulor
    2. 2 tsk vitvinsvinäger
    3. 2 msk färsk dragon, finhackad eller 1 tsk torkad dragon
    4. 4 krm lökpulver
    5. 300 g smör
    6. salt
    7. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Ta fram köttet och äggen i god tid. Varken kött eller ägg ska vara kylskåpskalla när du tillagar dem.

    2. 2.

      Börja med bearnaisen. Dela äggen och lägg gulorna i en mindre skål av hårdplast eller glas som tål värme. Vitorna kan du spara till något annat.

    3. 3.

      Blanda vinäger, lökpulver och dragon i annan liten skål, typ äggkopp.

    4. 4.

      Blanda äggulorna släta med en elvisp. Smält smöret i en kastrull eller mikro.

    5. 5.

      Tillsätt smöret försiktigt i en tunn stråle i äggulorna medan du vispar vidare, öka eventuellt på hastigheten när såsen börjar tjockna. Det vita mjölkproteinet som samlats i botten av det smälta smöret ska inte med.

    6. 6.

      Vispa i vinägern och kryddorna. Smaka av med lite salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm i vattenbad, enligt nedan.

    7. 7.

      Stek eller grilla köttet som vill ha det, medium, rare eller well done. Servera med bearnaisen och sallad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?