Enkelt surdegsbröd

Enkelt surdegsbröd

Av: / Foto: Erik Karlsson
120 min
2 bröd
Recept på enkelt surdegsbröd!
Fler recept på:
Maränger
Annons

Ingredienser

    1. 150 g surdeg av fullkornsvete (Kronjäst)
    2. 25 g jäst
    3. 5 dl naturell yoghurt
    4. 4 dl grovt rågmjöl
    5. ca 8 dl vetemjöl special
    6. 1 msk fänkål
    7. 1 tsk salt
    8. 1 msk rapsolja
    9. mjöl att pudra över

Gör så här

    1. 1.

      Blanda jäst och surdeg i yoghurten, och rör tills det lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig i matberedare. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

    2. 2.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma två runda bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten, pudra över lite grovt rågmjöl. Låt jäsa under bakduk ytterligare 1 timme.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 225 grader. Skär några vackra skåror med vass kniv i bröden.

    4. 4.

      Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda 30–35 minuter.

Fler recept på:
Maränger
Är innehållet i detta recept olämpligt?