Enkel räksoppa på räkskal

Kay

Enkel räksoppa på räkskal

Av:
4 personer
Varje gång ni äter räkor, spara skalen till dagen efter och gör en härlig räksoppa. Du kan frysa in räkskalen om du inte hinner koka dagen efter. Här rostade jag skalen ihop med citronskal för att fördjupa smaken.
Annons

Ingredienser

    1. 400 g räkskal
    2. 1 msk smör
    3. 1/2 dl vermouth
    4. 4 dl torrt, oekat vitt vin
    5. 1 kvist dill
    6. 2 dl vatten
    7. 3 msk tomatpuré
    8. 2 morötter
    9. 3 små gula lökar
    10. 2 citroner
    11. 1 dl grädde eller crème fraîche
    12. salt
    13. vitpeppar
    14. En gnutta curry

Gör så här

    1. 1.

      Riv skalet från citronerna.

    2. 2.

      Skala räkorna och lägg räkskal och citronskal direkt i en järnpanna utan smör (spara lite skal till serveringen). Låt rosta på låg värme i ca 20 minuter (du kan också rosta dem i ugnen). Mot slutet, slå på vermouth, en dillkvist med stam, tomatpuré vitpeppra och låt koka upp.

    3. 3.

      Skala en lök och morötter, fräs i smör, slå på vin och vatten.

    4. 4.

      Sila räkbuljongen genom en trådsil ned i soppan, låt koka med lock på låg värme i cirka 20 minuter.

    5. 5.

      Slå på grädden. Färga med lite curry och salta efter smak. Servera med en bit bröd och ost. Har du några fina räkor kvar, dekorera med dem.

Är innehållet i detta recept olämpligt?