Engelsk nötköttsgryta

Engelsk nötköttsgryta

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
8 portioner
En mustig och höstig gryta som du gör på högrev, bog eller nötköttsbitar
Fler recept på:
Grytor
Annons

Ingredienser

    1. 1,8 kg nötkött, tex högrev, bog eller grytbitar
    2. 2 st gula lökar i tunna klyftor
    3. 400 g morötter
    4. 2 msk smör
    5. 1 1/2 tsk salt
    6. 1/2 tsk svartpeppar
    7. 33 cl ale (1 flaska)
    8. 3–4 msk Colman's senap eller senapspulver
    9. 4 msk worcestershiresås
    10. 2 msk ketchup
    11. 4 msk farinsocker
    12. 2 msk mörk oxfond eller 1 tärning
    13. 3 msk soja
    14. 2 tsk torkad rosmarin eller 2 msk hackad färsk
    15. 3 msk vetemjöl
    16. 2 msk portvin eller outspädd svartvinbärssaft
    17. ev färsk persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skär köttet i 2 cm stora kuber, löken i klyftor och morötter i mindre bitar. Bryn allt i omgångar. Salta och peppra. Lägg över det i en gryta. Skölj ur pannan med vatten och häll det i grytan också.

    2. 2.

      Tillsätt ale, senap, worcestershiresås, ketchup, socker, fond, soja och rosmarin. Vätskan ska täcka köttet, tillsätt i annat fall mer vatten. Låt grytan sjuda under lock 45 min för högrev och bog, 1 tim för grytbitar av ytterlår.

    3. 3.

      Blanda ut mjölet med lite vatten och rör ner det i grytan. Tillsätt portvin. Fortsätt att sjuda grytan ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och senap.

    4. 4.

      Strö över färsk rosmarin eller persilja.

Fler recept på:
Grytor
Är innehållet i detta recept olämpligt?