Engelsk fruktkaka

Engelsk fruktkaka

120 min
1 kaka
Bjud in dina nära och kära till afternoon tea, och överraska med denna härliga brittiska favoritkaka. Fikon, russin, choklad och whisky förenas på ett ljuvligt sätt i en engelsk fruktkaka, som kommer få dina gäster att jubla av matglädje. Förbered kakan ett par dagar innan servering.
Annons

Ingredienser

    1. 200 g smör
    2. 2 dl strösocker
    3. 3 st ägg
    4. 3.5 dl vetemjöl
    5. 0.5 tesked bakpulver
    6. 75 g mörk blockchoklad (hackad)
    7. 1 dl hackad mandel
    8. 1.5 dl russin
    9. 100 g fikon (strimlade)
    10. 5 cl whisky

Gör så här

    1. 1.

      Lägg russinen och de strimlade fikonen i whisky över natten.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 150°. Rör smör och socker pösigt med elvispen. Blanda i äggen, ett i sänder, och rör hela tiden.

    3. 3.

      Blanda 3 dl av vetemjölet med bakpulvret och vänd varsamt ner det i smeten. Tillsätt mandel och blockchoklad.

    4. 4.

      Blanda russin och fikon med 1/2 dl vetemjöl och rör ner det i smeten.

    5. 5.

      Häll smeten i en väl smord och bröad form på 1 1/2 liter. Grädda längst ner i ugnen i 1 1/2 timme, eller tills kakan känns klar; prova med en sticka. Låt kakan ligga ett par dagar och mogna invirad i folie.

Tips från kocken

□ Den är allra godast skuren i tunna skivor. □ Kakan går bra att frysa sedan den mognat.
Är innehållet i detta recept olämpligt?