Éclairer med chokladkräm

Éclairer med chokladkräm

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
60 min
20 stycken
Ät helst bakverken samma dag eller förbered pâte à choux-bakverken och frys in dem ofyllda.
Fler recept på:
Bakelser, Choklad , Alla Hjärtans Dag, Bröllop
Annons

Ingredienser

  1. Pâte à choux-deg

    1. 1 dl vatten
    2. 1 dl standardmjölk Ⓛ
    3. 100 g smör Ⓛ
    4. 1 krm salt
    5. 1 tsk strösocker
    6. 2 dl vetemjöl, 120 g
    7. 4 ägg
  2. Chokladkräm

    1. 3½ dl standardmjölk Ⓛ
    2. ½ dl strösocker
    3. 1 msk majsstärkelse
    4. 4 äggulor
    5. 50 g rumsvarmt smör Ⓛ
    6. 225 g mörk choklad, finhackad Ⓛ
  3. Chokladglasyr

    1. 150 g mörk choklad Ⓛ
    2. 1 dl vispgrädde Ⓛ

Gör så här

    1. 1.

      Pâte à choux-deg: Mät upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och låt koka upp.

    2. 2.

      Rör ner mjölet i den kokande vätskan. Rör kraftigt med en slev några minuter tills degen börjar bli fast, jämn och lite glansig. Lite av degen brukar bränna fast i kastrullens botten, men det är ingen fara.

    3. 3.

      Häll över degen i en bunke och vispa ner ett ägg i taget med elvisp. Vispa ordentligt men på låg hastighet mellan varje tillsatt ägg.

    4. 4.

      Spritsa ut strängar av smeten, cirka 12 cm långa, med jämna mellanrum på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°.

    5. 5.

      Grädda en plåt mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills bakverken har svällt upp och blivit gyllenbruna. Har du varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt i 175°. Låt dem sedan svalna.

    6. 6.

      Chokladkräm: Mät upp mjölk och hälfen av sockret i en kastrull. Hetta upp mjölkblandningen.

    7. 7.

      Blanda majsstärkelse med resten av sockret och rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och tillsätt lite av den heta mjölken för att förhindra att äggulorna koagulerar. Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i mjölken. Låt såsen koka ett ögonblick under vispning, dra sedan kastrullen från värmen och rör ner det mjuka smöret och den hackade chokladen. Rör till en jämn kräm och ställ sedan kastrullen över kallt vattenbad tills krämen svalnat. Förvara i kylskåp tills den ska användas.

    8. 8.

      Gör ett snitt i sidan av varje éclair och fyll med chokladkrämen, gärna med hjälp av en sprits.

    9. 9.

      Chokladglasyr: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över bakelserna med hjälp av en sked eller en liten slickepott. Låt glasyren stelna. Servera bakelserna direkt, eller förvara dem i kylskåp.

Är innehållet i detta recept olämpligt?