Dumplings med shitakefyllning

Dumplings med shitakefyllning

Av: / Foto: Peter Phillips
50 min
4 personer
Dumplingstrenden är här för att stanna och är snart självklara små munsbitar på plockmatsbordet.
Fler recept på:
Vitlök, Chili, Svamp, Dumplings, Sallad
Annons

Ingredienser

    1. 16 st ark wontondeg (i asiatiska butiker)
    2. kinakålsblad (till botten av ångkokaren)
  1. Fyllning:

    1. 1 knippe salladslök (finhackad)
    2. 1 st vitlöksklyfta (finhackad)
    3. 200 g vitkål (finhackad)
    4. 3–4 st shiitakesvampar (finhackade, torkade går bra, bara lägg dem i blöt en stund innan)
    5. 1 msk sesamolja (till stekning)
    6. 2 msk risvinäger
    7. 1 st röd chili (urkärnad och finhackad)
    8. 1 st ägg
    9. salt

Gör så här

    1. 1.

      Fräs salladslök, vitlök, vitkål och svamp i en het panna i sesamolja. Tillsätt risvinäger, chili och rör till sist i ägget. Smaka av med salt.

    2. 2.

      Kavla eller dra lite lätt ut ett wontonark i taget och lägg en matsked av fyllningen i mitten. Stryk lite vatten på kanten och vik ihop knytet som en påse. Det tar några knyten innan man får in snitsen.

    3. 3.

      Koka upp vatten i en kastrull och låt vattnet sjuda, placera en ångkokare av bambu ovanpå kastrullen och täck botten av ångkokaren med blad av kinakål. Lägg några dumplings på bladen och sätt på locket. Låt ångkoka i cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Dumplings är godast rykande varma, så servera dem genast, doppa i såsen och njut!

Tips från kocken

Du kan förbereda en tallrik med dumplings väl täckt med plast i kylskåpet och sedan ångkoka dem när gästerna ser på med ett glas vin i handen. Fyllningen går att variera i det oändliga och styra efter tema och humör.
Fler recept på:
Vitlök, Chili, Svamp, Dumplings, Sallad
Är innehållet i detta recept olämpligt?