Dubbelmarinerad oxfilé med chili, citron och basilika

Dubbelmarinerad oxfilé med chili, citron och basilika

Av:
180 min
50 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 5 oxfiléer à 1500 g
    2. 150 g smör
  1. Marinad 1

    1. 1 dl kinesisk soja
    2. 1 ½ dl olja
    3. 1 ½ msk sambal oelek
    4. 5 pressade vitlöksklyftor
    5. 1 ½ msk grovmald svartpeppar
  2. Marinad 2

    1. 5 ekologiska citroner, saft och rivet skal
    2. 5 rödlökar
    3. 5 dl olivolja
    4. 3/4 dl fryst hackad chili
    5. 3/4 dl honung
    6. 3/4 dl flingsalt
    7. 4 krukor basilika

Gör så här

    1. 1.

      Putsa filéerna. Vik upp svansen på filén så de bli jämntjocka. Bind upp med steksnöre.

    2. 2.

      Marinad 1: Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner filéerna i den. Snurra runt och vänd runt så marinaden kommer åt och låt marineras minst 1 timme.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 150 grader. Bryn filéerna i smör runt om i en stekpanna ca 5 min. Lägg dem på en plåt och stick i en termometer i tjockaste delen. Stek mitt i ugnen ca 1 timmer tills innertemperaturen är 57 grader. Rulla in filéerna i aluminiumfolie och lägg dem kallt. Spara stekskyn till såsen.

    4. 4.

      Marinad 2: Tvätta citronerna och riv skalen och pressa ur saften. Finhacka rödlöken. Blanda olja, citron, rödlök, chili och honung.

    5. 5.

      Skiva upp de kalla filéerna i ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg upp på fat. Häll över marinad.

    6. 6.

      Strö över flingsalt, täck och ställ fatet kallt. Plocka basilikabladen. Garnera med basilikablad före servering. Servera köttet rumstempererat.

Är innehållet i detta recept olämpligt?