Dinkelbaguetter

Dinkelbaguetter

Av: / Foto: Anette Nilsson
720 min
3 baguetter
Gurkmejan ger ingen direkt smak till brödet och kan därför uteslutas om man så vill, men den ger en läckert gul färg. Bröden passar både som frukostbröd och till maten.
Annons

Ingredienser

 1. Fördeg

  1. Ugn 250°
  2. 15 g jäst
  3. 4 dl kallt vatten
  4. 5 dl siktat dinkelmjöl
 2. Deg

  1. 2 dl rumsvarmt vatten
  2. ½ msk gurkmeja
  3. ca 10 dl vetemjöl special
  4. 1½ tsk salt

Gör så här

  1. 1.

   Fördeg: Smula ner jästen till fördegen i en degbunke. Häll över det kalla vattnet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt siktat dinkelmjöl och rör om till en kladdig men slät deg. Täck med en bakduk och låt degen vila rumsvarmt cirka 8 timmar.

  2. 2.

   Deg: Efter cirka 8 timmar, tillsätt rumsvarmt vatten. Tillsätt därefter gurkmeja och vetemjöl special. Arbeta degen i maskin cirka 8 minuter, för hand något längre.

  3. 3.

   Tillsätt till sist salt och arbeta degen ytterligare cirka 2 minuter. Täck med en bakduk och låt degen vila rumsvarmt i bunken cirka 2 timmar.

  4. 4.

   Sätt ugnen på 250°. Stjälp ut degen varsamt på mjölat bakbord. Hantera den så lite som möjligt så att luften inte går ur alltför mycket. Forma den slarvigt rektangulär och skär upp i tre längder. Tvinna dessa och lägg ut på plåt med bakplåtspapper eller på en smord baguetteplåt. Låt jäsa cirka 20 minuter.

  5. 5.

   Ställ in de färdigjästa bröden mitt i ugnen och spreja in kallt vatten. Stäng genast ugnsluckan och grädda bröden 15–18 minuter tills de fått fin färg och hård skorpa.

Är innehållet i detta recept olämpligt?