Dill- och rosépeppargravad lax

Dill- och rosépeppargravad lax

Av: / Foto: Anders Norrsell
30 min
6 personer
Det tar lite tid att grava lax, men arbetsinsatsen är ändå liten. Laxen ska stå i kylen under tre dygn, du behöver bara vända på den.
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Jul, Advent, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg färsk laxfilé med skinn
    2. 3/4 msk rosépeppar
    3. 1 knippe dill
    4. 3-4 msk salt
    5. 4 msk strösocker
    6. 2 st apelsiner, rivet skal
  1. Garnering

    1. rivet apelsinskal

Gör så här

    1. 1.

      Stött pepparkornen grovt i en mortel och blanda med salt och socker. Häll lite av kryddblandningen i en form.

    2. 2.

      Skär 8-10 skåror i skinnsidan av laxen och lägg över i formen. Gnid in resten av kryddorna på laxens köttsida. Lägg på dill och apelsinskal och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Socker- och saltblandningen ska börja lösas upp.

    3. 3.

      Lägg den i dubbla plastpåsar, och häll även med salt- och sockervätskan och låt ligga i kylskåp 3 dygn. Vänd laxen varje dag.

    4. 4.

      Skär laxen i tunna skivor strax innan serveringen. Garnera med extra apelsinskal.

Tips från kocken

Välj gärna ekologisk citrus när skalet ska användas i maten.
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Jul, Advent, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?