Dansken

Dansken

Av: / Foto: Filippa Tredal, ur boken Nytt Bröd
260 min
1 bröd
Danskarnas klassiska rågbröd i glutenfri tappning, ett bröd med konsistens och karaktär. Det passar perfekt för smörrebröd, med till exempel köttbullar och rödbetssallad.
Annons

Ingredienser

    1. 20 g jäst
    2. 700 g vatten
    3. 100 g solroskärnor
    4. 60 g linfrön
    5. 60 g sirap
    6. 20 g nyponskalsmjöl
    7. 40 g svarta hela psylliumfrön
    8. 2 krm brödkryddor
    9. 2 krm spiskummin
    10. 1 tsk salt
    11. 90 g rårismjöl
    12. 120 g bovetemjöl
    13. 60 g majsmjöl
    14. 30 g psylliumfröskal
    15. smör till formen Ⓛ
    16. bovetemjöl att strö över brödet

Gör så här

    1. 1.

      Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en jämn deg.

    2. 2.

      Smörj en brödform, 1½–2 liter, med smör. Häll i degen, platta till den något och strö över bovetemjöl. Låt degen jäsa i formen cirka 1½ timme. Sätt ugnen på 175°.

    3. 3.

      Grädda brödet mitt i ugnen 75 minuter. Låt brödet svalna helt och helst vila till nästa dag innan du skär i det.

Är innehållet i detta recept olämpligt?