Dansk flæskesteg

Dansk flæskesteg

Av:
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser (6–8 personer)

    1. 3 kg Svinkotlett med svål
    2. Grovsalt
    3. Lagerblad
    4. Ankefett
    5. Svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skär svålen på längden med 3 mm mellanrum. Skär så djupt som möjligt utan att komma ner till köttet.

    2. 2.

      Gnid in svålen med grovsalt (ca 1 msk per kg) och se till att få ner saltkorn i varje svålsnitt.

    3. 3.

      Lägg in i plastpåse i kylskåp över 1–2 nätter.

    4. 4.

      Ta fram köttet och låt stå i rumstemperatur i 2 h. Salta och peppra köttsidorna och peppra svålen. Häll över smält ankfett.

    5. 5.

      Sätt in i ugnen på 150 grader (alt. 120 grader ångugn). Lägg steken på galler och stötta med aluminiumfolie för att få jämn exponering av svålen. Ta ut vid innertemperatur på 48 grader och låt vila i 20–30 min. Sätt under tiden ugnen på 270 grader.

    6. 6.

      Sätt in steken igen till innertemperatur på 61 grader. Vid behov, sätt in igen efter 5 minuter och grilla tills svålen ser perfekt ut. grader. Låt vila på galler fritt i ca 20 min (till 65 grader innertemperatur).

Är innehållet i detta recept olämpligt?