Daimglasstårta

Daimglasstårta

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
14 bitar
Perfekt när man vill förbereda – glasstårta med nötmarängbotten och ljuvlig daimfyllning!
Annons

Ingredienser

  1. Nötmarängbotten

    1. Ugn 150°
    2. 3 st äggvitor
    3. 1½ dl strösocker
    4. 100 g finhackade hasselnötter
    5. 50–100 g mörk choklad
  2. Fyllning

    1. 4½ dl vispgrädde
    2. 250 g mjölkchoklad
    3. 2 st äggulor
    4. ca 100 g daim
  3. Garnering

    1. ca 50 g daimkulor
    2. jordgubbar

Gör så här

    1. 1.

      Nötmarängbotten: Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning. Vänd i nötterna och fint hackad choklad.

    2. 2.

      Klipp ut en rundel, 24 cm i diam, i bakpapper. Lägg rundeln i botten på en rund form (med samma diam) med löstagbar kant. Smörj kanten. Bred ut smeten i formen.

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Fyllning: Vispa grädden till ett skum. Hacka och smält mjölkchokladen över vattenbad. Rör ner äggulorna, en i taget, i chokladen. Ta i hälften av grädden. Rör i hackad daim tillsammans med resten av grädden.

    5. 5.

      Bred ut smeten ovanpå bottnen. Låt stå i frysen minst 5 tim. Ta tårtan ur frysen ca 15 min före servering. Lossa kanten och lägg upp tårtan på serveringsfat. Garnera med daim och ev jordgubbar.

Tips från kocken

Rosta gärna nötterna till bottnen på svag värme i torr stekpanna innan du blandar dem i marängen!
Är innehållet i detta recept olämpligt?