Dadelkaka

Dadelkaka

Av: / Foto: Erik Karlsson
70 min
12 bitar
Den här mjuka kakan passar bra att servera med glögg!
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 8 st dadlar
    3. 1 dl hel mandel
    4. 1 dl farinsocker
    5. 2 dl strösocker
    6. 1 tsk vaniljsocker
    7. 3 st ägg
    8. 100 g smör
    9. 1 dl mjölk
    10. 2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
    11. 4 1/2 dl vetemjöl
    12. 1 tsk bakpulver
    13. smör och ströbröd till formen

Gör så här

    1. 1.

      Smörj och bröa en sockerkaksform. Skär dadlarna i bitar och hacka mandeln grovt. Vispa farinsocker, socker, vaniljsocker och ägg. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vätskan och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Blanda till en jämn smet.

    2. 2.

      Blanda i dadlarna och mandeln. Häll upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 55-60 minuter. Låt kakan vila i formen ett par minuter. Vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna under formen.

Tips från kocken

Dadlar kan köpas urkärnade. Finns i t ex Icas eko-sortiment.
Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?