Croissanter

Croissanter

Av:
130 min
20 st
Annons

Ingredienser

  1. Degen

    1. 1/2 Paket Jäst
    2. 2 tsk Salt
    3. 2½ dl Vatten
    4. 1 msk Socker
    5. 1 st Ägg
    6. 8-9 dl Vetemjöl
    7. 100 g Kallt smör/mamrgarin
  2. Pensling

    1. 1 St Ägg
    2. Ca Vallmofrön

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jösten i en bunke, tillsätt salt, socker och vatten (ca 37* varmt). Rör om tills jästen löst sig.

    2. 2.

      Tillsätt ägg och vetemjöl, lite i taget. Spara 1-2 dl mjöl till utbakning. arbeta degen smidig och blank.

    3. 3.

      tag upp den på mjölat bakbord och kavla ut den med mjölad kavel till en fyrkant, ca 1 cm tjock.

    4. 4.

      Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och täck halva degen med smörskivorna. Vik över den andra daghalvan. Tryck till i kanterna så att smöret inte kan "krypa" ut.

    5. 5.

      Kavla degen med lätt hand till en avlång kaka. Vik den i tre delar. Låt degen vila på kall plats i 20 min, invirad i plastfilm (folie)

    6. 6.

      Upprepa kavlingen och vikningen två gånger. Låt degen vila kallt mellan gångerna.

    7. 7.

      Kavla ut degen till 4-5 mm tjocka, 20*50 cm storlek.

    8. 8.

      Sporra med lätt hand ut 10*10 cm stora bitar och dela dessa på snedden till trekanter. Kavla ut varje bit lite gran och rulla ihop dem från basen.

    9. 9.

      Böj croissanterna lätt och lägg dem på bakplåtspappersklädd eller osmord plåt. Låt dem jäsa under bakduk på varm plats ca 20 min.

    10. 10.

      Vispa upp ägget och pensla bröden. Strö eventuellt på vallmofrön. Grädda i 250 grader ca 10 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?