Crème caramel med exotisk frukt

Crème caramel med exotisk frukt

Av: / Foto: Ralph Månsson
90 min
5 personer
Klassisk dessert som är himmelsk god!
Fler recept på:
Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl socker
    2. 2 msk vatten
    3. 1 vaniljstång
    4. 4 dl mjölk
    5. 1 dl vispgrädde
    6. 3 ägg
    7. 1 äggul
    1. 4 små ugnsfasta portionsformar
  1. Garnering

    1. passionsfrukt och physalis

Gör så här

    1. 1.

      Mät upp socker och vatten i en kastrull. Smält sockret på hög värme tills det börjar skifta mot brunt. Fördela sockerblandningen i de fyra formarna och se till att sockret kommer upp en bit på kanten genom att vicka på formen.

    2. 2.

      Snitta en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölk och vispgrädde och låt koka upp. Låt svalna något. Sätt ugnen på 100°.

    3. 3.

      Vispa ihop äggen och äggulan i en bunke. Sila ner mjölkblandningen under vispning.

    4. 4.

      Sila ner blandningen i formarna. Ställ formarna i en braspanna eller en annan eldfast form med höga kanter. Häll kokande vatten i braspannan och ställ in i ugnen och lät grädda i 60–75 minuter. Ta ut och låt svalna. Ställ därefter kylskåpskallt, gärna över natten.

    5. 5.

      Skär med en vass kniv längs kanten på formen och stjälp upp på tallriken tillsammans med det karamelliserade sockret. Garnera med passionsfrukt och physalis eller annan färsk frukt och bär.

Tips från kocken

Gör gärna en dag i förväg och förvara i kylskåpet.
Fler recept på:
Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?