Crème caramel

Crème caramel

Av: / Foto: Ralph Månsson
75 min
4 portioner
En härligt dallrig dessertklassiker som blir extra god med frukt och bär på toppen.
Fler recept på:
Efterrätt
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 110°
    2. 2 dl strösocker
    3. 2 msk vatten
    4. 1 st vaniljstång
    5. 4 dl standardmjölk
    6. 1 dl vispgrädde
    7. 3 st ägg
    8. 1 st äggula
  1. Garnering

    1. ev färska bär eller frukter

Gör så här

    1. 1.

      Häll sockret i en kastrull och tillsätt vattnet. Smält på hög värme tills sockret börjar skifta mot brunt. Fördela sockerblandningen i fyra ugnsformar i portionsstorlek och se till att sockret kommer upp en bit på kanten genom att vicka på formen.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 110°. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölk och vispgrädde och låt koka upp. Låt svalna något.

    3. 3.

      Vispa ihop äggen och äggulan i en bunke. Sila ner mjölkblandningen i äggen under vispning. Sila sedan ner blandningen i formarna.

    4. 4.

      Ställ formarna i en långpanna eller liknande. Häll kokande vatten i pannan, ställ in i ugnen och baka formarna cirka 1 timme tills de stelnar.

    5. 5.

      Låt formarna svalna i kylen. Bäst blir det om de får stå över natten.

    6. 6.

      Vid servering: Skär med en vass kniv längs kanten på formen och stjälp upp på assietter. Häll över sockerblandningen som finns kvar i formen. Servera med färska eller frysta bär eller frukter.

Fler recept på:
Efterrätt
Är innehållet i detta recept olämpligt?