Häll sockret i en kastrull och tillsätt vattnet. Smält på hög värme tills sockret börjar skifta mot brunt. Fördela sockerblandningen i fyra ugnsformar i portionsstorlek och se till att sockret kommer upp en bit på kanten genom att vicka på formen.
Sätt ugnen på 110°. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölk och vispgrädde och låt koka upp. Låt svalna något.
Vispa ihop äggen och äggulan i en bunke. Sila ner mjölkblandningen i äggen under vispning. Sila sedan ner blandningen i formarna.
Ställ formarna i en långpanna eller liknande. Häll kokande vatten i pannan, ställ in i ugnen och baka formarna cirka 1 timme tills de stelnar.
Låt formarna svalna i kylen. Bäst blir det om de får stå över natten.
Vid servering: Skär med en vass kniv längs kanten på formen och stjälp upp på assietter. Häll över sockerblandningen som finns kvar i formen. Servera med färska eller frysta bär eller frukter.