Cornish pasty

Cornish pasty

Av:
180 min
8 st
Cornish Pasty kommer från Cornwall i sydvästra England. Cornish pasties har sina rötter djupt rotade i Cornwalls gruvindustri för utvinning av ten och koppar, när de skapades för gruvarbetarna som något de kunde hålla i handen och njuta av.
Annons

Ingredienser

 1. Deg

  1. 500 g mjöl (ca 10dl)
  2. 0,5 tsk salt
  3. 300 g smör
  4. 1 dl mjölk
  5. 4 st äggulor
  6. 1 st ägg
 2. Fyllning

  1. 300 g magert nötkött el grovhackat nötkött
  2. 350 g potatis el sötpotatis
  3. 200 g cheddarost riven
  4. 125 g lök hackad
  5. 0,5 tsk salt
  6. 8 tsk vispad grädde eller smör
  7. peppar

Gör så här

  1. 1.

   Lägg mjöl och salt i en stor skål och rör om innan du tillsätter smöret (som ska skäras i kuber). Blanda smöret och mjölet med fingrarna tills blandningen ser ut som fina smulor. Tillsätt mjölken och äggulorna och blanda tills de bildar en deg. Svep in i plastfolie och låt stå i kylskåpet i några timmar.

  2. 2.

   Under tiden degen vilar i kylskåpet är det dags att förbereda fyllningen. Lägg nötköttet, den hackade potatisen, riven ost och tärnad lök i en skål. Krydda med salt och peppar och rör om lite grann.

  3. 3.

   När degen är klar tar du ut den ur kylskåpet. Lägg ut bakplåtspapper på en bakplåt. Rulla ut degen på en lätt mjölad yta tills den är ca 2-3 cm tjock. Skär ut åtta cirklar med en diameter på circa 15 cm (en assiett eller ett fat fungerar bra som mall). Du kan behöva rulla ut det som blir över när du skurit ut cirklarna för att få ihop tillräckligt med cirklar.

  4. 4.

   Borsta cirkelns ytterkanter med ägg och sprid fyllningen jämnt över mitten av cirklarna. Lägg på en tesked vispad grädde eller en klick smör ovanpå fyllningen på varje Cornish Pasty.

  5. 5.

   Vik över degen över fyllningen för att få en halvmåne, och pressa ner runt kanterna för att försegla och så att små åsar bildas runt utsidan – en process som kallas “crimping”.

  6. 6.

   Lägg dina degknyten på den förberedda bakplåten och låt dem vila i kylskåpet i 10-15 minuter.

  7. 7.

   Värm ugnen till 200 ˚C. Pensla degknytena med ägg och grädda i 40 minuter tills de är frasiga och gyllenbruna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?