Coq au vin med vitt vin

Coq au vin med vitt vin

Av: / Foto: Ulf Svensson
80 min
6 port
En fransk klassik kycklinggryta!
Fler recept på:
Långkok, Grytor, Svamp, Vitlök, Morot, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg kycklinglårfilé
    2. 2 msk smör
    3. salt, peppar
    4. 1 dl vatten
    5. 2 st morötter
    6. 8 st schalottenlökar
    7. 5 dl vitt vin
    8. 2 msk konc kycklingfond el 1 tärning hönsbuljong
    9. 2 st lagerblad
    10. 2 tsk finhackad färsk timjan el 1/2 tsk torkad
    11. 2 st vitlöksklyftor
    12. 1/2 st purjolök
    13. 140 g bacon
    14. 200 g färska champinjoner
    15. 2 msk maizena majsstärkelse
  1. Garnering

    1. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Bryn kycklingbitarna i smör. Salta och peppra runtom. Lägg över dem i en gryta. Skölj ur stekpannan med vatten efter varje stekomgång (totalt 1 dl) och häll ner det i grytan också.

    2. 2.

      Skala och skiva morötterna och skala schalottenlökarna.

    3. 3.

      Bryn morot och lök i smör i stekpannan och lägg över detta i grytan. Tillsätt vin och fond eller tärning. Koka upp och tillsätt lagerblad och timjan. Skala och hacka vitlöken och lägg ner den. Låt grytan sjuda 25 min.

    4. 4.

      Skölj och skiva purjolöken. Skär baconet i bitar, skölj och ansa svampen. Dela på stora svampar. Bryn svamp och bacon.

    5. 5.

      Lägg ner purjolök, svamp och hälften av baconet i grytan. Sjud ytterligare 5 min.

    6. 6.

      Blanda maizena med lite kallt vatten och rör ner i grytan. Låt grytan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Strö sparade baconbitar och färsk timjan över. Servera med kokt potatis.

Fler recept på:
Långkok, Grytor, Svamp, Vitlök, Morot, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?