Citrussallad med marängtopp

Citrussallad med marängtopp

Av: / Foto: Pontus Ferneman
25 min
6 portioner
Apelsinen är sin egen skål, fylld med läskande citrussallad. Marängtoppen med mandelspån blir pricken över i.
Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt, Glass, Sallad
Annons

Ingredienser

  1. Citrussallad

    1. 3 st stora apelsiner
    2. 2 st apelsiner
    3. 2 st clementiner
    4. 1 st grapefrukt
    5. 2 msk socker
  2. Maräng

    1. 2 st äggvitor
    2. 1 dl socker
    3. 30–50 g flagad mandel

Gör så här

    1. 1.

      Dela 3 stora apelsiner och skär ev av en bit i bottnen så att de står stadigt. Gröp ur dem.

    2. 2.

      Skär bort skalet på resterande citrusfrukter så att yttersta hinnan också tas bort. Skär ut skinnfria filéer och dela i mindre bitar. Blanda frukterna och fördela så pass mycket i varje apelsinhalva att det blir en liten topp. Strö över lite socker. Så här långt kan du förbereda.

    3. 3.

      Vispa äggvitorna i en ren, torr skål utan inslag av äggula till skum, tillsätt lite socker i taget under ständig vispning tills det blir ett hårt, blankt skum.

    4. 4.

      Spritsa eller klicka marängen över apelsinerna, strö över rikligt med flagad mandel. Sätt dem på en plåt, sätt in högt upp i ugnen på 250° värme. Ha ev ugnsluckan lite på glänt och passa noga, det går snabbt, 1–1 1/2 minut eller använd en brännare.

Tips från kocken

Lägg en glasskula på citrussalladen, spritsa eller klicka marängen över. Gratinera snabbt i ugnen och servera genast.
Fler recept på:
Advent, Jul, Efterrätt, Glass, Sallad
Är innehållet i detta recept olämpligt?