Citruspaj

Citruspaj

Av: / Foto: Ulrika Ekblom, Ulrika Pousette
60 min
10 bitar
Krämig, söt och lite bitter i slutet smakar den här pajen gott efter en lättare middag. Det är även gott att servera lite lättvispad grädde till.
Fler recept på:
Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 3 dl vetemjöl
    2. ½ krm salt
    3. ½ dl strösocker
    4. 125 g smör, rumsvarmt Ⓛ
    5. 1 litet ägg
  2. Fyllning

    1. 3 ägg
    2. 2 dl ekologiskt rörsocker
    3. saft och finrivet skal av 1 citron
    4. saft och finrivet skal av 2 clementiner
    5. ½ dl vetemjöl
  3. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop mjöl, salt, socker och smör för hand eller i matberedare. Blanda i ägget och arbeta till en smidig deg.

    2. 2.

      Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.

    3. 3.

      Fyllning: Vispa ägg och rörsocker pösigt med elvisp. Tillsätt citrusskal och -saft och sikta i mjöl. Häll blandningen i skalet och grädda ytterligare 20–25 minuter. Börjar ytan få för mycket färg kan du lägga över ett ark aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

    4. 4.

      Låt pajen svalna och sikta över florsocker vid serveringen.

Fler recept på:
Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?