Citrontartes

Citrontartes

Av: / Foto: Jessica Lund
60 min
10 tartes
Jag gör dem i mazarinformar, men vilken liten lätt avtagbar form som helst fungerar alldeles utmärkt! Lemon curd går att ersätta med vispad grädde.
Fler recept på:
Bröllop, Begravning
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 2 dl majsmjöl
    2. 1 dl majsstärkelse
    3. 2 tsk fiberhusk
    4. 1 msk kokossocker
    5. 1/2 tsk salt
    6. 100 g smör
    7. 1 st äggula
    8. 1 msk kallt vatten
  2. Fyllning

    1. 400 g kondenserad mjölk, sötad
    2. 6 st äggulor
    3. 1 dl pressad citron
    4. några droppar gul karamellfärg
    5. 8 msk lemon curd eller 2 dl vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Finfördela smöret i mjölet och rör därefter i äggulan. Tryck ihop till en deg. Är den torr, tillsätt lite vatten. Låt vila svalt i 15 minuter.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i formarna och grädda skalen i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

    3. 3.

      Rör ihop den kondenserade mjölken med äggulorna och tillsätt citronjuicen. Droppa i färgen, lite i taget, för att hitta ”rätt”gul ton. Häll smeten i skalen och ta bort eventuella bubblor med en sked.

    4. 4.

      Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt pajerna svalna och servera med lemon curd eller vispad grädde och några färska citronskivor.

Fler recept på:
Bröllop, Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?