Citrontarteletter

Citrontarteletter

50 min
20 Stycken
Små söta citrontarteletter - perfekt att bjuda på som dessert eller till kaffet.
Fler recept på:
Bröllop, Maränger, Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. Mördeg

    1. 150 g smör - kallt
    2. 4 dl Vetemjöl
    3. 0.5 dl Florsocker
    4. 1 st Ägg
    5. 0.5 msk Vatten - kallt
    1. 4 st Ägg
    2. 4 st citroner - zesten och saften från två av dem
    3. 3 dl Socker
    4. 125 g Smör
    5. 1 st Gelatinblad
  2. Italiensk maräng

    1. 5 st ägg - äggvitan
    2. 2 dl Socker
    3. 0.7 dl vatten - 65 gram

Gör så här

    1. 1.

      Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten; arbeta samman tills degen precis går ihop, men knåda inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Klä små tartelettformar med degen och grädda dem i cirka 10 minuter.

    2. 2.

      Citroncurd: Lägg gelatinet i kallt vatten en stund. Vispa ihop ägg, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull; låt sjuda tills massan tjocknar. Tillsätt smöret, lite i taget, och krama till sist ur gelatinbladet och rör ner det. Låt kallna i kyl. Fördela sedan curden i mördegsbottnarna.

    3. 3.

      Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ihop socker och vatten i en kastrull, koka upp och låt koka till 121°. Häll under vispning den heta sockerlagen ner i äggvitorna. Vispa marängen kall. Spritsa ut den på pajerna och bränn av topparna med en gasolbrännare.

Fler recept på:
Bröllop, Maränger, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?