Citrontårta med marängfrosting

Citrontårta med marängfrosting

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
180 min
12 bitar
Själva kakan är tung och maxad med citronsmak. Marängfrostingen är söt och fluffig och tillsammans blir det en fantastisk skapelse.
Fler recept på:
Bakelser, Tårta , Bröllop
Annons

Ingredienser

  1. Botten:

    1. 250 g smör (rumstempererat)
    2. 3 dl strösocker
    3. 2 stora ägg + 2 äggulor (spara vitorna till frostingen)
    4. 3 dl gräddfil
    5. rivet skal och saft från 2–3 ekologiska
    6. citroner (ca 1 dl)
    7. 5 dl vetemjöl
    8. 2 tsk bakpulver
    9. 1/2 tsk salt
  2. Lemon curd:

    1. rivet skal och saft från 4–5 ekologiska citroner (ca 1 1/2 dl)
    2. 1 1/2 dl strösocker
    3. 2 ägg
    4. 2 äggulor (spara vitorna till frostingen)
    5. 100 g osaltat smör
  3. Marängfrosting:

    1. 4 äggvitor
    2. 2 dl strösocker
    3. 1 krm salt
    4. 1 msk pressad citron
  4. Kanderade citronskivor:

    1. 2 citroner
    2. 2 dl vatten
    3. 2 dl strösocker + mer till garnering
  5. Citronlag:

    1. rivet skal och saft från 4–5 ekologiska citroner (ca 1 1/2 dl)
    2. 2 dl strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Börja med de kanderade citronskivorna. Tvätta citronerna och skär dem i tunna skivor. Ta bort kärnorna.

    2. 2.

      Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig och lagen blivit lite simmig. Låt citronskivorna sjuda i lagen cirka 20 minuter. Lägg dem på ett smörpapper och strö över rikligt med strösocker när de svalnat.

    3. 3.

      Gör lemon curden. Sjud citronskal, ­saft och socker tills sockret löst sig. Låt svalna. Vispa ihop ägg och äggulor och vispa i citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka, då blir det äggröra. Klicka i smöret och rör tills det tjocknar. Låt svalna helt och kyl.

    4. 4.

      Baka bottnarna. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar botten, cirka 28 centimeter i diameter. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ägg och äggulor medan du fortsätter att vispa. Rör i gräddfil och citronskal och ­saft.

    5. 5.

      Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd i dem i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 60 minuter. Låt svalna något.

    6. 6.

      Gör citronlagen. Blanda rivet citronskal och ­saft (spara en matsked till frostingen) med sockret i en liten kastrull. Låt det koka upp och sjuda tills det blir simmigt, cirka 3–4 minuter.

    7. 7.

      Dela kakan så du får två bottnar. Stick små hål i tårtbottnarna och häll försiktigt lagen över och låt bottnarna dra åt sig den. Låt de svalna helt och vila några timmar i formen, gärna över natten.

    8. 8.

      Bred ut lemon curden på den understa bottnen och lägg försiktigt den andra ovanpå.

    9. 9.

      Gör marängfrostingen. Lägg äggvitorna i en bunke och vispa dem till hårt vitt skum med elvisp. Tillsätt salt, citron och socker, lite i taget och fortsätt vispa kraftigt tills du får en blank maräng. Bred marängen över tårtan.

    10. 10.

      Garnera med de kanderade citronskivorna. Servera genast.

Fler recept på:
Bakelser, Tårta , Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?