Citronkaka med krämig topping

Citronkaka med krämig topping

Av: / Foto: Annika Broman
60 min
12 bitar
Klassisk sockerkaka med lemon curd och krämig, syrlig topping.
Fler recept på:
Bröllop, Bakelser, Tårta
Annons

Ingredienser

    1. 100 g margarin eller smör
    2. 1 dl mjölk
    3. 2 ägg
    4. 2 dl strösocker
    5. 3 dl vetemjöl
    6. 2 tsk bakpulver
    7. 2 tsk vaniljsocker
    8. finrivet skal från 1 citron
    9. 1 dl lemon curd
  1. Topping

    1. 200 g philadelphia cream cheese
    2. 1/2 dl lemon curd
  2. Garnering

    1. citronmeliss

Gör så här

    1. 1.

      Smält matfettet i en kast­ rull. Tillsätt mjölken och låt blandningen svalna något.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bak­ pulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner det smälta fettet, mjölblandningen och citronskalet i äggsmeten.

    3. 3.

      Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform, 1 1/2 liter. Lägg små klickar av lemon curd ovanpå.

    4. 4.

      Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min. Pro­va med sticka! Låt kakan vila i sin form i några min. Vänd upp på sockrat bakplåtspap­per och låt svalna.

    5. 5.

      Blanda philadelphiaost och lemon curd i en bunke. Bred toppingen på kakan. Garnera med citronmeliss.

Tips från kocken

Om du ska frysa ka­kan: Bred på toppingen när den har tinat.
Fler recept på:
Bröllop, Bakelser, Tårta
Är innehållet i detta recept olämpligt?