Citronkaka med chiafrön

Citronkaka med chiafrön

Av: / Foto: Columbus Leth
8 personer
Baka en härligt vårig citronmandelkaka med en läcker citrusglasyr. Blommor i maten är på modet. Det gäller såklart att ta reda på vilka som är ätbara och välja obesprutade om man vill plocka egna. Annars kan man numera fråga efter dem i välsorterade grönsaksaffärer.
Annons

Ingredienser

    1. 115 g rumsvarmt smör
    2. 115 g strösocker
    3. 4 ägg
    4. 180 g finmalda mandlar
    5. 30 g chiafrön
    6. 2 citroner, gärna ekologiska
    7. 125 g vetemjöl (ca 2 dl)
    8. 2 tsk bakpulver
    9. 1 tsk vaniljsocker
  1. Glasyr

    1. 225 g florsocker (3¾ dl)
    2. saft från 1 cistron, gärna ekologisk
  2. Garnering

    1. ätbara blommor, exempelvis obesprutade violer

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 180°.

    2. 2.

      Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mandelmjöl och chiafrön tillsammans med rivet skal och saft av 2 citron. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner och blanda väl.

    3. 3.

      Häll smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Vi smorde den med 1 msk druvkärnsolja. Ställ in 
i den varma ugnen och grädda i ca 
40 min eller tills kakan är klar och har fin färg. Låt svalna helt i formen.

    4. 4.

      Sikta ner florsockret till glasyren i en skål och blanda med citronsaft. Häll glasyren över kakan, den får gärna flyta ut över sidorna.

    5. 5.

      Före serveringen, garnera gärna kakan med färska violer doppade 
i lite socker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?