Citrongravad halstrad lax

Citrongravad halstrad lax

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
25 min
8 portioner
Ett nytt, läckert sätt att servera den gravade laxen på!
Fler recept på:
Jul, Citron, Dill, Rödlök
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg laxfile, tjock mittbit (ska ha varit fryst)
    2. 1 st citron
    3. 2 msk fint salt
    4. 2 msk socker
    5. 1 msk grovt krossad vitpeppar
    6. olja till halstring
  1. Romröra

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1 knippe hackad dill + dill till garnering
    3. 60 g stenbits- eller löjrom
    4. 1/2 st finhackad rödlök
    5. salt, vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Putsa bort ben och skinn till en ren laxskiva.

    2. 2.

      Skrubba citronen rejält i hett vatten. Skär av skalet tunt utan det vita, och strimla skalet fint. Blanda citronstrimlor och kryddor.

    3. 3.

      Lägg laxfilén i en stor kraftig påse tillsammans med citronskalsblandningen och se till att den täcker filén runtom. Knyt till påsen och låt grava några timmar. Vänd påsen då och då.

    4. 4.

      Blanda samman romröran. Smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Hetta upp pannan, torka av laxfilén och skär den i åtta jämna bitar. Pensla dem med olja och halstra dem på högsta värme, knappt 1 min på varje sida.

    6. 6.

      Lägg upp laxbitarna på ett fat och servera röran till. Garnera med skivad citron och dill.

Fler recept på:
Jul, Citron, Dill, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?