Citroncheesecake med vit choklad

Citroncheesecake med vit choklad

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
8 personer
Riktigt smarrig citroncheesecake med vit choklad.
Fler recept på:
Bakelser, Bröllop, Begravning, Alla Hjärtans Dag
Annons

Ingredienser

  1. 200 g cantucciniskorpor eller digestivekex
  2. 75 g smör eller margarin
 1. Fyllning

  1. 150 g vit choklad
  2. 11/2 dl crème fraiche
  3. 1 dl socker
  4. 2 st ägg
  5. 1 st citron, gärna ekologisk
 2. Garnering

  1. 50 g vit choklad
  2. 3 dl färska hallon
  3. 1 st citron, gärna ekologisk
  4. florsocker

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 200°.

  2. 2.

   Krossa skorporna i en matberedare till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt. Kör ytterligare en kort stund till en smulig massa.

  3. 3.

   Tryck ut smulorna jämnt i en avlång pajform, ca 12x35 cm. Formen får gärna ha löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.

  4. 4.

   Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till slät konsistens.

  5. 5.

   Rör samman crème fraiche, socker och ägg. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften och tillsätt i smeten tillsammans med skalet. Tillsätt den smälta chokladen och rör om till slät konsistens.

  6. 6.

   Häll chokladsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare ca 25 minuter. Fyllningen bör vara lite krämig i mitten då kakan tas ur ugnen. Den stelnar ytterligare något då den svalnat.

  7. 7.

   Garnering: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till slät konsistens. Fyll chokladen i en engångsspritspåse av plast eller forma en sprits av smörpapper. Klipp ett litet hål och spritsa ut figurer på smörpapper. Låt stelna innan de varsamt lossas.

  8. 8.

   Lossa den kalla kakan ur formen och garnera med färska hallon, tunna citronskivor och chokladdekorationer. Sikta över ett tunt lager florsocker.

Tips från kocken

Välj glutenfria skorpor eller kex om du vill göra kakan glutenfri.
Är innehållet i detta recept olämpligt?