Citroncheesecake med hallon

Citroncheesecake med hallon

Av: / Foto: Annika Broman
75 min
12
Recept på citroncheesecake med hallon.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 125 g margarin eller smör
    2. 250 g digestivekex
    3. 2 tsk kanel
  2. Fyllning

    1. 400 g philadelphia cream cheese
    2. 3 dl turkisk yoghurt
    3. 2 dl strösocker
    4. 1 msk vaniljsocker
    5. 4 ägg
    6. 2 msk vetemjöl
    7. finrivet skal och saft från 1 citron (3/4 dl)
  3. Topping

    1. 500 g hallon (helst färska)
    2. 2 1/2 st gelatinblad
    3. 1 msk vatten
    4. 1 1/2 dl vatten
    5. 2 dl florsocker
    6. 1/2 dl pressad citron
  4. Garnering

    1. florsocker
    2. citronmeliss

Gör så här

    1. 1.

      Smält matfettet i en kast­rull. Kör digestivekexen i en matberedare. Tillsätt fett och kanel och kör lite till. Bred ut smulorna i en bakplåtspap­persklädd långpanna, 25x35 cm. Packa smulorna med baksidan av en matsked.

    2. 2.

      Kör philadelphiaost, tur­kisk yoghurt, socker, vanilj­ socker, ägg och mjöl med el­visp till en slät smet. Rör ner citronskal och pressad ci­tron. Bred fyllningen på di­gestivebottnen. Grädda mitt i ugnen i 175° ca 35 min. Låt cheesecaken svalna.

    3. 3.

      Lägg hallonen på kakan. Låt gelatinbladen ligga i lite kallt vatten i en bunke i 5 min. Krama ur dem något. Lägg dem med 1 msk vatten i en kastrull. Värm på medel­värme under omrörning.

    4. 4.

      Rör ner 1 1/2 dl vatten och florsocker. Sila den pressade citronen och tillsätt den till kastrullen. Värm under omrörning tills florsockret har smält.

    5. 5.

      Låt gelatinblandningen svalna i kylen. Den ska vara lite tjock fast fortfarande rin­ nig. Bred gelatinet över hal­lonen med hjälp av en mat­sked. Ställ cheesecaken kallt i minst 2 tim. Sikta över florsocker och garnera med citronmeliss.

Tips från kocken

Tips! Gelatinblandningen stelnar snabbare om du stäl­ler den i frysen en stund (ob­servera att den inte får frysa).
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?