Citron- och vallmotårta med timjan

Citron- och vallmotårta med timjan

Av:
10
Annons

Ingredienser

  1. tårtbottnar

    1. 100 g mjukt smör
    2. 3 3/4 dl vetemjöl
    3. 2.5 dl socker
    4. 1 tsk bikarbonat
    5. 1 tsk bakpulver
    6. 2 dl mjölk
    7. 2 ägg
    8. 1 äggvita
    9. 2 citroner, rivet skal
    10. 2 msk vallmofrön
  2. marängsmörkräm med citron

    1. 4-5 äggvitor
    2. 2 3/4 socker
    3. 1 msk vaniljsocker
    4. 1 citron, saft och rivet skal
  3. sockerlag med timjan

    1. 1.25 dl socker
    2. 1.25 dl vatten
    3. 10 kvistar timjan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175C. Blanda smör, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke och blanda. Tillsätt 1 dl av mjölken och rör om. Tillsätt resten av mjölken, ägg, och äggvita, citronskal och vallmofrön och blanda. Fördela smeten i 3 smorda formar på ca 16 cm. Grädda 15-20 min, känn med en sticka om de är torra. Låt dem svalna helt.

    2. 2.

      Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-10C, eller att alla sockerkristaller har smällt när du känner med fingrarna. Häll över i en skål och vispa tills marängen har kallnat, helst i maskin, det tar minst 10 min. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet 2-3 min tills du har en blank och fin smörkräm.

    3. 3.

      Tillsätt cirtonskal och saft, se till att krämen håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det skär sig lätt så var försiktig.

    4. 4.

      Lägg alla ingredienser till sockerlagen i en liten kastrull. Kola upp och låt sjuda i ca 10 min, tills lagen tjocknar något. Ta från värmen och låt den svalna helt, sila sedan bort timhanen från lagen.

    5. 5.

      Montera tårtan: Skär av eventuell topp på tårtbottnarna och pensla dem med timjansokerlagen. Bred marängsmörkräm mellan lagren och fortsätt tills du använt alla lager. Bred marängskorkräm i ett tunt lager om tårtan och ställ in den i kylen i 15 min. Bred på ett lager smörkräm till eller spritsa i önskat mönster. Förvara tårtan i kylen, men ta fram minst 1 h innan servering.

Är innehållet i detta recept olämpligt?