Ciderbräserad nötstek

Ciderbräserad nötstek

Av: / Foto: Hanneke Bonthuis
120 min
4 port
Perfekt söndagsstek med gräddsås och hasselbackspotatis.
Fler recept på:
Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 11/2 kg benfri nötstek av rostbiff el bog
    3. 3 msk smör
    4. 1 st gul lök (klyftor)
    5. 1 kvistar persilja
    6. 4 dl äppelcider
  1. Sås

    1. 6 dl steksky + vatten
    2. 3 msk konc kalvfond
    3. 2 dl vispgrädde
    4. 4 msk vetemjöl
    5. 1 msk kinesisk soja
  2. Tillbehör

    1. 1 kg potatis
    2. neutral olja
    3. paprikapulver
    4. 3 dl matvete
    5. 500 g morötter
    6. 1 st purjolök
    7. inlagd gurka

Gör så här

    1. 1.

      Bryn steken i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Ta upp köttet och bryn därefter löken.

    2. 2.

      Stick in en stektermometer i steken med spetsen i mitten. Lägg tillbaka steken i grytan med löken och tillsätt persiljan. Häll i cider och stek på svag värme under lock ca 1/2 tim tills innertemperaturen är 70 º.

    3. 3.

      Tillbehör: Skala potatisen och skär små snitt i den. Pensla med olja, strö över salt, peppar och paprikapulver. Stek mitt i ugnen ca 50 min eller tills potatisen är mjuk.

    4. 4.

      Koka matvetet i 4 dl vatten 10 min. Skala morötterna och dela dem, skölj purjolöken och dela den i bitar. Koka morötterna ca 10 min och purjolöken ca 5 min i saltat vatten.

    5. 5.

      Sås: Ta upp köttet och löken ur grytan. Sila och mät upp stekskyn. Häll den i en kastrull och tillsätt vatten och fond. Koka upp. Blanda grädde och mjöl och häll ner det i kastrullen under omrörning. Tillsätt soja. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Servera steken i skivor med sås, ugnsstekt potatis, kokt matvete, kokta grönsaker och inlagd gurka.

Tips från kocken

Visst kan man chansa på att steken är lagom genomstekt men säkraste resultatet blir det med en stektermometer som visar när köttet fått rätt temperatur.
Fler recept på:
Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?