Chowder med blåmusslor

Chowder med blåmusslor

Av: / Foto: VK Stock
40 min
2 portioner
Inspireras av San Franciscos clam chowder genom att tillaga denna fantastiskt goda soppa med blåmusslor, potatis och fänkål.
Fler recept på:
Skaldjur, Grytor, Soppa, Vitlök, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg blåmusslor (färska, rensade och sköljda)
    2. 1 msk olivolja
    3. 2 msk smör
    4. 2 st schalottenlökar (finhackade)
    5. 2 st vitlöksklyftor (skalade och hackade)
    6. 1 dl vermouth
    7. 2 dl torr cider
    8. 1 st purjolök (i tunna skivor)
    9. 1 msk timjan (hackad)
    10. 1 1/2 dl grädde
    11. salt
    12. nymalen svartpeppar
    13. 1/2 st fänkålshuvud (finhackad)
    14. 1/2 kg potatis (skalad och tärnad)
    15. flingsalt
    16. olivolja
    17. 1 knippe slätbladig persilja

Gör så här

    1. 1.

      Fräs potatisen i olja tills de är mjuka och frasiga. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Häll 1 msk olivolja, 1 msk smör, schalottenlök och vitlök i en gryta. Fräs tills det mjuknar och blir gyllene.

    3. 3.

      Tillsätt musslorna. Häll över vermouth och cider. Lägg på lock. Låt koka i cirka 5 minuter.

    4. 4.

      Ta av från värmen och häll upp musslorna i durkslag, spara fonden i en skål under.

    5. 5.

      Ställ tillbaka grytan på värmen, tillsätt resterande smör samt purjolök och fänkål och fräs gyllene. Tillsätt fonden du sparat samt timjan.

    6. 6.

      Låt koka några minuter och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

    7. 7.

      Skala hälften av musslorna och lägg ner i grytan, rör om. Häll ner resten av musslorna med skal och låt bli varmt.

    8. 8.

      Fördela den frästa potatisen i botten på två djupa tallrikar, skeda soppan över och strö över generöst med persilja.

Fler recept på:
Skaldjur, Grytor, Soppa, Vitlök, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?