Chokladrulle med marängsmörkräm och hallon

Chokladrulle med marängsmörkräm och hallon

Av: / Foto: Annika Broman
40 min
12 skivor
Här fyller vi rulltårtan med marängsmörkräm och hallonsylt, både krämigt och fräscht!
Fler recept på:
Barnkalas, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 3 st ägg
    2. 1 1/2 dl strösocker
    3. 3/4 dl potatismjöl
    4. 2 msk kakao
    5. 1 tsk bakpulver
  1. Marängsmörkräm

    1. 1 st äggvita
    2. 3/4 dl strösocker
    3. 200 g rumsvarmt smör
    4. 1 msk vaniljsocker
    5. ca 2 dl hallonsylt

Gör så här

    1. 1.

      Vispa äggvita och socker med en vanlig visp i en bunke. Ställ bunken över ett kokande vattenbad och vispa tills marängsmeten är varm och sockret har löst sig, 5–10 min.

    2. 2.

      Ta bort bunken från värmen. Tillsätt smöret lite i taget samtidigt som du vispar med en elvisp. Vispa tills marängsmörkrämen är kall. Rör ner vaniljsocker. Ställ krämen kallt.

    3. 3.

      Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

    4. 4.

      Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål. Sikta blandningen över äggsmeten och rör så att allt blir blandat.

    5. 5.

      Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 250°, 5–7 min. Vänd upp kakan på en sockrad handduk. Dra bort bakplåtspapperet. Skär till kanterna så att rulltårtan blir jämn och fin.

    6. 6.

      Låt svalna något och bred på smörkrämen. Täck med ett lager hallonsylt. Rulla ihop.

Tips från kocken

□Lägg rulltårtan kallt en stund innan den ska skäras så är det lättare att få snygga skivor. □Det är viktigt att rulltårtan är genomgräddad. Den kan nästan lukta lite bränt (den smakar inte bränt). □Om bakplåtspapperet inte går att dra bort – pensla med kallt vatten. □Stjälp gärna upp den färdiggräddade kakan på en sockrad handduk, i stället för på bakplåtspapper, då blir ytan oftast finare.
Fler recept på:
Barnkalas, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?