Chokladmoussetårta med marinerade apelsiner

Chokladmoussetårta med marinerade apelsiner

Av:
12 portioner
Som en dröm är denna enkla men utsökta tårta. Anita Nordzell står för receptet. Den innehåller inte mjöl vilken gör den luftig och lätt och kan även serveras till glutenintoleranta. Tårtan går utmärkt att frysa.
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 2 st Ägg
    2. 200 g Mandelmassa
    3. 2 msk Kakao
    4. 1 st Bakplåtspapper
    5. 1 msk Smör
  2. Moussefyllning

    1. 200 g Mörk choklad
    2. 3 st Äggulor
    3. 4 dl Vispgrädde, 1,5 + 2,5 dl
  3. Garnering- tillbehör

    1. 0,5 dl Kakao
    2. 5 st Apelsiner
    3. 3 msk Grand marnier, eller annan citruslikör

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och vispa ner den i äggen med elvisp.

    2. 2.

      Sikta ner kakaon. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i massan. Grädda i mitten av ugnen 15-18 min. Låt kallna.

    3. 3.

      Mousse: Smält chokladen i en skål i vattenbad. Ta upp skålen och rör ner äggulorna och 1/2 dl ovispad grädde. Låt svalna ca 15 min.

    4. 4.

      Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och därefter resten. Rör med varsam hand och häll moussen över tårtbotten. Ställ kallt minst 2 timmar.

    5. 5.

      Skala apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria klyftor. Lägg dem i en skål och låt dem marinera med lite Grand Marnier.

    6. 6.

      Lägg upp tårtan på ett serveringsfat och sikta över kakao. Servera med de marinerade apelsinklyftorna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?