Chokladmacarons

Chokladmacarons

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
80 min
25 stycken
Söta och riktigt mumsiga chokladmacarons.
Fler recept på:
Bröllop, Choklad
Annons

Ingredienser

    1. knappt 3 dl florsocker, 170 g
    2. 90 g siktat mandelmjöl
    3. 2 msk kakao
    4. 90 g äggvita, ca 3 st
    5. 2 msk strösocker
    6. ev strössel till dekor
  1. Chokladtryffel med cointreau

    1. 125 g mörk choklad Ⓛ
    2. 1 dl vispgrädde Ⓛ
    3. 1 tsk honung
    4. 1 klick rumsvarmt smör Ⓛ
    5. 1½ msk Cointreau

Gör så här

    1. 1.

      Kakor: Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjöl och kakao och sikta genom en ganska finmaskig sil.

    2. 2.

      Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.

    3. 3.

      Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan. Blanda jämnt.

    4. 4.

      Spritsa ut rundlar stora som femkronor på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Strö eventuellt strössel över hälften av kakorna. Låt kakorna vila på plåten minst 40 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

    5. 5.

      Sätt under tiden ugnen på 125°.

    6. 6.

      Grädda kakorna i omgångar på ugnens nedersta fals cirka 20 minuter eller tills kakorna nästan släpper från bakplåtspapperet när du testar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.

    7. 7.

      Chokladtryffel: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills den smält och tillsätt sedan smöret. Rör ihop till en jämn och blank massa och tillsätt likören.

    8. 8.

      Låt tryffeln svalna, helst 2–3 timmar i rumstemperatur men är du otålig kan du sätta in den i kylen cirka 15 minuter.

    9. 9.

      Spritsa chokladtryffel på botten av hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna kan förvaras i kylen upp till 1 vecka.

Fler recept på:
Bröllop, Choklad
Är innehållet i detta recept olämpligt?